top of page
Εικόνα συγγραφέαEpendysis Experts Team

Social Media. Φρούδες ελπίδες ή αληθινό εργαλείο;


Ο τίτλος του άρθρου, σε παραπέμπει σε ένα λάβρο κείμενο που θα κατακεραυνώσει, όσους δεν ακολουθούν τους κανόνες του παιχνιδιού, καταστρατηγώντας κάθε έννοια άμιλλας και υγιούς ανταγωνισμού. Κι όμως, στον έρωτα και στον πόλεμο - όπου πόλεμο δες τον αγώνα για ενεργοποίηση χρηστών και δημιουργίας μιας ζωντανής κοινότητας γύρω από την εταιρεία και το brand - δεν υπάρχουν όρια.

Πολλές φορές, η πίεση για κέρδος και αποτέλεσμα, οδηγεί, τον εκάστοτε επαγγελματία στο να επιλέγει μεθόδους, όχι και τόσο ‘τίμιες’, όπως το να πληρώσει κάποιες εταιρείες για να του δημιουργήσουν ψεύτικη κίνηση στην επαγγελματική σελίδα του στο facebook, το twitter ή και άλλες πλατφόρμες ή ακόμα και να ‘στήσει’ διαγωνισμούς με ψεύτικους νικητές, ώστε να πάρει μερικά like παραπάνω, από τον ανταγωνιστή του.

Κι όμως, οι μέθοδοι αυτές, είναι αναχρονιστικές και αδικούν τελικά το Brand και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει. Η εποχή του digital και της γνώσης, ήρθε και δε θα φύγει.

Ο άνθρωπος, περνά από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, στην εποχή της Γνώσης, μια που οι μέθοδοι ανάλυσης και χρήσης εργαλείων μέτρησης και εστίασης, που χρησιμοποιεί το ψηφιακό marketing, είναι καθαρά έντασης γνώσης και όχι κεφαλαίου ή κάποιου άλλου συντελεστή παραγωγής.

Η εποχή μας δημιουργεί ζωντανές ψηφιακές κοινότητες γύρω από συγκεκριμένη θεματολογία ή brands, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν εκθετικά, μια που ο εκάστοτε χρήστης ασκεί επιρροή στο δικό του δίκτυο ‘φίλων’ με τελικό αποτέλεσμα τη δύναμη ενός εργαλείου καθαρά word ofmouth.

Θυμηθείτε. Το δίκτυο ‘φίλων’ μου δέχεται υψηλής ποιότητας, επιρροή από μένα, μιας που είτε με γνωρίζει είτε έχει δεχτεί ότι είμαι ‘συμβατός’ και άρα αποδέχεται ώς κοινή ‘αλήθεια’ αυτά που λέω ή ‘μου αρέσουν’.

Προφανώς, ο κάθε χρήστης αντιδρά με το δικό του τρόπο, αποδεχόμενος ή μή, τη ‘δήλωση μου’, αλλά η αντίδραση του είναι μετρήσιμη, μιας και υπάρχουν και τα εργαλεία για να γίνει αυτό, αλλά και πειράματα που λειτουργούν προς τη βελτίωση των εργαλέιών.

Έρευνα, στόχος, διαδικασία, αποτέλεσμα. Τέσσερις βασικές έννοιες του marketing που η Ελλάδα, δείχνει να αγνοεί χρόνια τώρα και γι’αυτό έχει και τα αποτελέσματα που έχει ωςbrand.

Στη χώρα μας, αγνοούμε τι σημαίνει έρευνα αγοράς ή ακόμα και ερωτηματολόγιο. Ελάχιστοι επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν ή κατανοούν την ανάγκη της έρευνας, η οποία θα τους επιτρέψει να στοχοθετήσουν το κοινό τους. Προτιμούν να πληρώνουν, ‘εταιρείες’ για να τους δημιουργούν ιστοσελίδες και ‘ειδικούς’ για να τους προωθούν από εργαλεία που και οι ίδιοι ακόμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με την ίδια αποτελεσματικότητα, αφού ούτως ή άλλως, κανείς δεν συνδέει το ROI (Return on Investment) με την ενέργεια που κάνει και τα χρήματα που δαπανά.

Κοινώς, μπορεί να πλήρωσες την τέλεια ιστοσελίδα, αλλά ξέχασες να δεις αν αυτή τελικά σου ανεβάζει το τζίρο, ή έστω την αναγνωρισιμότητα του brand σου.

Η έρευνα, θα δώσει προφανώς συγκεκριμένους αποτελέσματα, τα οποία θα πρέπει συνεχώς να επαναξιολογούνται και να επαναπροσδιορίζονται. Από αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να εξάγουμε τους στόχους της επιχείρησης, οι οποίοι προφανώς θα συνάδουν με την ταυτότητα αυτής, και να αποφασίσουμε τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η δημιουργία ενός ισχυρού και πραγματικού ιστού ‘φίλων’ είναι το πρώτο και βασικό βήμα. Αναζητήστε τους brand ambassadors που θα σας δώσουν υψηλής ποιότητας αναγνωρισιμότητα και θα σας κάνουν αποδεκτό στο δίκτυο αυτών.

Δώστε τους, πραγματικό υλικό και στηριχτείτε σε αληθινά γεγονότα. Μια πολύ καλήσυνταγή επιτυχίας, είναι να μετατρέψετε το real σε digital. Αν π.χ. έχετε ένα ξενοδοχείο, ωθήστε τους πελάτες σας να σας γράψουν κριτικές στο tripadvisor, αλλά μη μείνετε μόνο εκεί. Ζητήστε τους τα facebook ή twitter account τους, για να μπορείτε να κρατήσετε επαφή και να δημιουργήσετε μια κοινότητα γύρω από το brand του ξενοδοχείου σας.

Οι ευχαριστημένοι πελάτες σας, είναι οι πρώτοι και καλύτεροι πρεσβευτές σας. Αυτοί θα δημιουργήσουν την κοινότητα που θα σας επιτρέψει να έχετε αληθινό και όχι ψεύτικο και πρόσκαιρο αποτέλεσμα.

Μη στρέφεστε στο να διεκδικήσετε την συμπάθεια, την κολακεία ή τη στήριξη από ‘ειδικούς’ ή ‘διάσημους’ που θα σας ανεβάσουν πρόσκαιρα, στην εκτίμηση αυτών που δεν σας ξέρουν. Τελικά, αυτό ίσως λειτουργήσει και αρνητικά για την επιχείρηση σας, μιας που ο χρήστης θα ασχοληθεί μαζί σας μόνο λίγα ‘ψηφιακά’ δευτερόλεπτα και έπειτα θα ατονίσει το ενδιαφέρον του, αφού το brand στην περίπτωση αυτή, δεν θα είναι η επιχείρηση σας, αλλά ο ‘ειδικός’ ή ο ‘διάσημος’.

Δώστε λόγο στους χρήστες να ασχοληθούν με το brand σας, κερδίζοντας από αυτό. Η δημιουργία των άμεσων δικτύων πώλησης, μας έδειξε ότι η εποχή της έντασης κεφαλαίου πέρασε ήδη ανεπιστρεπτί κι ότι οσονούπω έρχεται η εποχή του ‘εκδημοκρατισμού της επένδυσης’.

Κι αν η έκφραση αυτή σας φαίνεται άγνωστη και καθόλου οικεία, ψάξτε λίγο για τις crowdfunding πλατφορμες, δείτε τι είναι αυτές, και θα με θυμηθείτε, μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι η σχέση που περιγράφει καλύτερα το διαδίκτυο και την εποχή μας, είναι η ‘win - win’ και το‘value for money’.

Προσφέρετε υπηρεσίες με ψυχή, προσδίδοντας στην εταιρική σας ταυτότητα, στοιχεία προσωπικής σύνδεσης.

9 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page