top of page
Υψηλάντης Τζούρος

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα, ‘κούφια’ λέξη ή πραγματικότητα;


Πολλές φορές, αναρωτιόμαστε τι εννοούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με τον όρο ‘Καινοτομία’. Έτσι, λοιπόν, θα δώσω σήμερα, ένα πρακτικό παράδειγμα και πως αυτή συνδέεται με την δραστηριότητα της επιχείρησης σας.

Σκεφθείτε. Έχετε μια εμπορική επιχείρηση που πουλάει χονδρική. Τι θα μπορούσε να είναι ‘καινοτομία’ για την επιχείρηση σας; Ως τώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, αρνούνται καταρχάς πεισματικά να βάλουν μηχανογράφηση για να οργανωθούν καλύτερα.

Αυτή, η μηχανογράφηση, θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένη με μια ιστοσελίδα b2b -eshop, στην οποία κάθε πελάτης θα έδινε τις παραγγελίες, οι οποίες μόλις τιμολογούνταν από την επιχείρηση θα αφαιρούνταν αυτομάτως από το απόθεμα της (το απόθεμα αυτό θα μπορούσε να φαίνεται και στην ιστοσελίδα).

Βέβαια, θα μου πείτε εδώ δεν έχουμε τζίρο, το απόθεμα μας μάρανε;

Μα ίσα ίσα σε εποχές χαμηλής ρευστότητας είναι πολύ βασικό, να παρακολουθούμε το απόθεμα μας, μιας αυτό το απόθεμα, είναι στην ουσία σημαντικό μέρος του κεφαλαίου που έχουμε επενδύσει μέσα στην επιχείρηση. Επομένως, το να ξέρουμε τι έχουμε στο ράφι μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Να το πάμε κι ένα βήμα παρακάτω;

Πόσες επιχειρήσεις, πουλάνε πάρα πολλούς διαφορετικούς κωδικούς, με συνέπεια να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις παραγγελίες τους ικανοποιητικά;

Σκεφθείτε λοιπόν, το ενδεχόμενο, αυτή η γνώση του αποθέματος, να συνδυαστεί με το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ένας πελάτης επαναλαμβάνει μια παραγγελία. Ο συνδυασμός αυτός, θα σας δώσει τη δυνατότητα να ξέρετε τα ‘αγαπημένα’ του, τη δυναμική του, και προφανώς, εκεί μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές βελτιστοποίησης του αποθέματος σε σχέση με την επαναληψιμότητα των πωλήσεων, ώστε να ‘γυρνάμε’ τα λεφτά μας αποδοτικότερα.

Για να δούμε τώρα.. μπορούμε να το πάμε και μισό βήμα παραπέρα;

Αν όλα αυτά, ως πληροφορίες είναι συνδεδεμένα και με μια διαχείριση των πελατών (crm), η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράφουμε πληροφορίες επικοινωνίας, αλλά και στατιστικά επιτυχίας σε διάφορες μορφές επικοινωνίας, πχ sms, email, newsletter κλπ, δε ξέρουμε άμεσα και πόσο ανταποδοτική είναι η επικοινωνία μας προς αυτόν, ώστε κάθε φορά να τη βελτιώνουμε, άρα να μας κοστίζει και λιγότερο;

Σκεφθείτε μόνο το κόστος που έχει μια επιχείρηση που πουλάει χονδρική ψιλικά να επικοινωνήσει με όλους τους πελάτες της, τηλεφωνικώς!

Και τώρα μια που τα είπαμε όλα αυτά, αν η ιστοσελίδα, δεν είναι μόνο ένα b2b eshop, αλλά έχει και τη δυνατότητα να καταγράφει αξιολογήσεις του προϊόντος, από τους πελάτες-μεταπωλητές του, δεν είναι αυτή σημαντική πληροφορία για την χονδρεμπορική εταιρεία, ώστε να προσφέρει στους πελάτες της, ‘ελκυστικότερα’ ¨προϊόντα, αλλά και να πουλήσει τις πληροφορίες αυτές στα εργοστάσια παραγωγής, μιας και αυτά θα πρέπει να τα διαμορφώσουν, βάσει ενός πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων;

Παρεμπιπτόντως, πόσες εταιρείες, έχουν στα φορτηγά ή αυτοκίνητα (έστω κι ένα να έχει) και που κάνουν διανομή τα προϊόντα τους, εγκατεστημένα συστήματα να ελέγχουν που είναι τα φορτία τους; Αυτό άραγε, δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ώστε να πιστοποιείται, πέραν του μεταφορικού κόστους κι η αξιοπιστία ότι το φορτίο αυτό είναι αυθεντικό και όχι ‘πλαστό'; Π.χ. σκεφθείτε προϊόντα βιολογικά που αντικαθίστανται στην πορεία από κάποιο ‘πονηρό’ οδηγό. Ένας έλεγχος αυτών από τον πελάτη θα έριχνε το βάρος στην εταιρεία και όχι στον ‘πονηρό’.

Και τέλος, μιας και ζούμε σε εποχή κρίσης. Τι θα λέγατε για τη δημιουργία ενός Online συστήματος ανταλλαγών προϊόντων μεταξύ των πελατών σας, με εσάς στο ρόλο του συντονιστή και ενός ‘εικονικού’ νομίσματος της εταιρείας σας προς τους πελάτες σας;

Αυτό ήταν και μια από τις προτάσεις μου στην ημερίδα του HSA University #2 : “EΣΠΑ ..Uncovered” για την οποια γράφτηκε το άρθρο αυτό 11 Φλεβάρη 2013. Βλέπετε να άλλαξε κάτι; Ρευστότητα, κρίση και ευκαιρίες για ανάπτυξη, λοιπόν!

Κι αν ακόμα αναρωτιέστε τι είναι ‘καινοτομία’ μη διστάσετε να ρωτήσετε…πληροφορίες εντός!

Λίγα λόγια για την Ependysis:

Η Ependysis απαρτίζεται από νέα άτομα που ασχολούμαστε καθαρά με το αναπτυξιακό κομμάτι της επιχειρήματικότητας τα τελευταία 12-13 χρόνια. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε περάσει και από φορείς αξιολόγησης, παραδίδοντας τα έργα που μας ανατέθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, κι εγώ προσπαθώ, να αποδώσω στην πράξη, με την αρθρογραφία μου και το ερευνητικό μου έργο, τη δυναμική μιας οικονομίας, που χρόνια τώρα λειτούργησε με ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, για το οποιο έφτασε, επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου.

21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page